Günümüzde camyünü ve taşyünü yalıtım ürünleri artık ana yalıtım malzemeleri haline geldi. Ev ya da ofis ortamınızda en iyi yalıtım malzemelerine sahip olduğunuzu bilmek önemlidir. Her iki malzemenin de artıları ve eksileri vardır. Bu yazıda sizin için projenizde taşyünü mü yoksa camyünü mü kullanmanın daha avantajlı olacağına karar verirken göz önünde bulundurulması gereken bazı önemli faktörleri özetledik.
Camyünü aynı zamanda piyasada fiberglass ya da cam elyaf olarak da bilinir. Doğal malzemeler ve geri dönüştürülmüş camın ( geri dönüştürülmüş şişeler, araba ön camları ya da pencere camları vb.) karışımından yapılır. Bahse konu camlar 1450 santigrad derece sıcaklıkta eritilir. Eritme işleminden sonra elde edilen malzeme ergitilerek elyaf oluşturulması için hızla bükülür. Bu lifler daha sonra yalıtım malzemesi olarak kullanılmak üzere birbirlerine bağlanır.
Cam elyaflar ısı kaybını önlemek için bariyer görevi gören hava cepleri oluşturur. Hava zayıf bir ısı iletkeni olduğu için bu ceplere ihtiyaç duyulur.
Taşyünü geri dönüştürülmüş bir malzeme olmayan volkanik kayalardan elde edilir. Volkanik kaya, (dolomit, diyabaz, ve bazalt) doğada çok bol bulunan bir hammadde kaynağıdır. Cüruf yünü ise yüksek fırın tarafından geri dönüştürülen bir atık üründen elde edilir. Taşyünü, cüruf yününden daha kaliteli ve daha performanslı bir üründür. Bu hammaddeler cama benzer şekilde işlenir. Çok yüksek sıcaklıklarda ( yaklaşık 1500 derece santigrad) eritildikten sonra bükülür ve lifler oluşturulur. Bu yün daha sonra keçe, rulo ya da levhalar halinde paketlenir.
Camyünü ile yapılan yalıtım ile taşyünü ile yapılan yalıtım arasında bugüne kadar çok fazla kıyaslama yapılmıştır. Dünya’nın pek çok yerinde her iki malzeme hakkında da çok fazla bilgi kirliliği bulunuyor. Bu konunun en basit anlatımı, en iyi malzemenin yapılacak uygulamaya ve özel performans beklentisine göre değişebileceği şeklindedir.
Aşağıda yalıtımda kullanılan camyünü ile taşyünü arasındaki farklar incelenmektedir.
R değeri bir nesnenin bir tarafından diğer tarafı arasında gerçekleşen ısı transferi direncini gösterir. R değeri ne kadar büyük olursa, malzemenin direnci o kadar büyük olur. Buna bağlı olarak da yalıtım performansı daha yüksek olur. İki malzeme arasında karşılaştırma yapıldığında, taşyününün 3.0 ila 3.3 arasında bir R değerine sahip iken camyünü R değerinin 2.2 ila 2.7 arasında olduğu görülür. Bu değerlere göre taşyünü, camyününe oranla biraz daha etkili bir yalıtım malzemesidir.
Bir yapının yüksek miktarda ağırlık yüklenmesi altında dayanıklı olabilmesi, için basınç dayanımına sahip olması gerekir. Kaya her 1 metreküp için 200 kg basınca dayanabilir. Cam için bu değer her bir metreküp için 110 kg kadardır.
Basınç dayanımının birincil derecede etkili olduğu yerlerde taşyünü daha uygun maliyetli bir projelendirme çalışması sağlayabilir.
Ses yalıtımı çok önemli ise yani gürültülü alanlarda çalışıyor ise genellikle taşyünü tercih edilir. Bunun nedeni taşyününün, camyününden çok daha yoğun olması ile açıklanabilir. Bu yoğunluk sayesinde yalıtılan mekanda içeriden dışarıya ya da dışarıdan ses geçirgenliği azalır.
Hem taşyünü, hem de camyünü yanmaz malzemelerdir. Buna karşılık taşyünü yangına karşı, camyününden daha dayanıklıdır. Hatta taşyünü bir yangın durdurucu olarak dahi kullanılabilecek özelliktedir. Yangının durdurulması için yüksek yoğunluğa sahip bir yün ürünü gereklidir. Taşyününün yoğunluğu cam yününden fazladır. Bu nedenle yangına karşı önlem alınması istenen projelerde taşyünü en uygun maliyetli çözümdür.
Maksimum sıcaklık deyimi, bir yalıtım malzemesinin ısı yalıtım performansında herhangi bir kayıp olmadan, sürekli olarak fonksiyonelliğini sürdürebileceği sıcaklığı gösterir. Piyasada maksimum sıcaklık deyiminin ürünün yanmadan önce ulaşabileceği maksimum sıcaklık olduğu düşünülür. Fakat bu yanlıştır. Çünkü esasen taşyünü de camyünü de yanıcı değildir.
Fakat taşyünü yalıtım özelliklerini kaybetmeksizin, camyününden daha yüksek sıcaklıklara dayanabilmektedir. Bu nedenle yüksek sıcaklıklı proses tesislerinde yaygın olarak kullanılması istenen ses ve ısı yalıtımı malzemesi taşyünüdür.
Neme dayanıklı bir yalıtım şekli tercih ediyorsanız taşyünü açık ara farkla öndedir. Taşyünü suya dayanıklı olduğu için ıslanmaz. Camyünü ise ıslanabilir.
Cam yününün elyaf özellikleri, ambalajın açılmasından sonra ürünün gerekli kalınlığa geri kazanımı etkilenmeden yüksek oranda sıkıştırılabilmesini sağlar. Bu durum camyününün nakliye amaçlı olarak bir yerden bir yere getirilmesi sonucunda taşıma ve depolama verimliğinin yüksek olmasına yol açar.
Taş yününün özellikleri, yüksek oranda sıkıştırılmasına izin vermez. Bu nedenle nakliyesi ve depolanması daha zordur.
Kısıtlı bir bütçeniz varsa, camyünü sizin için daha tercih edilebilir bir ürün olabilir. Böylece projenizde ısı yalıtımının sağlanmasının yanı sıra daha düşük maliyetler ile de çalışabilirsiniz.