Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
-
Listeleme

Toz Alçı

Yükleniyor...

Toz alçı, alçı taşı olarak bilinen jipsten elde edilir. Beyaz toz halinde olan alçı, pek çok kullanım alanına sahiptir. Su ile karıştırıldığında bağlayıcılık özelliği kazanmaktadır. M.Ö. çağlardan beri kullanılan alçı, sanat eserlerinin yapımından açık kalan alanların kapatılmasına kadar çeşitli alanlarda kullanılmıştır.

Kullanımı çok eski zamanlara dayanan toz alçı, M.Ö. 9000’li yıllarda kireç ile karıştırılarak ilk kez Çatalhöyük’de kullanılmıştır. Sümer ve Asur dönemlerinde yapıların içlerinde kullanılmıştır. Mısır’da Firavun mezarlarının yapımında, piramitlerin renklendirilmesinde iç sıva olarak kullanılmıştır.

Zamanla kullanım alanı artan ve yaygın bir kullanıma sahip olan toz alçı, Eski Yunan ve Roma uygarlıklarında duvar ve ahşap tavan sıvasında da kullanılmıştır. M.S. 1200’lü yıllarda da ise Fransa’da ulusal malzeme olarak ilan edilmiştir. Zamanla dekoratif süsleme ve alçı duvar levhası yapımında kullanılmıştır.

Toz Alçı Çeşitleri

Piyasada pek çok farklı çeşitte alçı bulunmaktadır. Bu alçıların yapısı birbirine benzese de kullanım alanları oldukça farklıdır. Yaygın olarak kullanılan alçı çeşitlerini birlikte inceleyelim; Saten alçı, en yaygın kullanıma sahip olan alçı türüdür. İnce toz halindedir. Genellikle boya öncesi son katman olarak uygulanır. Yüzeyin pürüzsüz bir hale gelmesini sağlar. Macun kıvamında olan alçı sayesinde pürüzsüz ve sert bir yüzey elde edilir.

Derz dolgu alçı, alçıpanların ek yerine derz bandıyla uygulanan dolgu alçısıdır. Yüksek aderansa sahiptir. Derz dolgu içerisinde bulunan maddeleri, harç suyunun alçı levha yüzeyince emilmesini geciktirmektedir. Esneme payı olduğundan kolay kolay çatlamaz. Uygulanan yüzey yekpare olarak yapışır ve pürüzsüz gözükür. 

Yapıştırma alçısı; EPS, XPS, taşyünü, camyünü gibi ısı yalıtımında kullanılan levhaların yüzeye yapıştırılmasında kullanılır. Kuruyan alçının hacminin azalmasını istemeyenler, yapıştırma alçısını tercih edebilirler. Tutunma özelliği yüksek olan alçı oldukça kuvvetlidir.

Kartonpiyer alçısı; heykek, göbek, söve, niş ve aplik gibi imalatların yapılmasında kullanılır. İnce bir yapıya sahiptir; pürüzsüz görünüm elde edilmesini sağlar. Kartonpiyer yapımında ve kartonpiyer yapıştırma işleminde kullanılır. Kolay karıştırılan bu alçı yüksek yapışma gücüne sahiptir ve sert bir yüzey sunar.

Perlitli sıva alçısı, diğer alçılardan çok daha farklıdır. El ile uygulanan bu alçi türü, ilk kat perlitli alçı uygulamalarında kullanılır. Tuğla, brüt beton, gazbeton, bims gibi malzemelerin üzerine doğrudan uygulanan alçı bazlı hazır sıvadır. Bu alçı yanmaz bir özelliğe sahiptir. Bünyesindekş su sayesinde yangın geciktirici özelliğe sahiptir. 

Sıva alçısı, nefes alan bir alçı türüdür. Yapısındaki sudan dolayı yangın geciktirici özelliğine sahiptir. El sıvası için kullanılan sıva alçısı saten alçıya nazaran daha kalın bir yapıya sahiptir. Gözenekli bir yüzey sunduğunan sesi kolaylıkla emer. Isı iletkenliği düşüktür. Gaz beton gibi yapı malzemelerinin sıvanmasında kullanılır. Ekstra dolgu özelliği sayesinde az miktarla çok fazla alanın sıvanmasına olanak sunar. 

Yukarıda hangi alçının ne işe yaradığını, nasıl bir yapıya sahip olduğunu detaylı bir şekilde anlattık. Siz de ihtiyacınız olan alçı çeşidini sitemizden temin edebilirsiniz. Yukarıdaki alçı çeşitleri başta olmak üzere pek çok malzeme Ulubaş Yapı olarak bünyemizde bulunmaktadır.

Toz Alçı Uygulanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alçı malzemesi, toz olduğu için ilk bakışta kalitesini belirlemek kolay olmaz. Bundan dolayı açık satılan alçılar yerine kapalı torba alçı alınması tavsiye edilir. Torba alçıların değerleri, markası gibi detaylar dikkate alınarak tercih edilebilir. Bu alçılara ise rahatlıkla sitemizden ulaşabilirsiniz.

Alçıyı satın aldıktan sonra temiz bir kap ayarlamalısınız. Alçıyı üzerinde belirlenen ölçüde su ile karıştırın. Homojen bir karışım elde etmek için yavaş yavaş, aynı yönde karıştırmanız gereklidir. Harcı hazırladıktan sonra ilave su veya alçı eklemeyin. Hazırlanmış olan alçıyı kullanmadan önce uygulama yüzeyinde yağ, toz veya kir gibi engelleyici etkenlerin olmamasına dikkat etmelisiniz.

Toz Alçı Siparişi

Toz alçının üretim ve son kullanım tarihi, torbanın hava alıp almaması alçıyı satın alırken dikkat etmeniz gereken noktalardandır. Sitemizde yer alan alçılar bu anlamda testten geçirilmiş, analizleri yapılmış alçılardır. Özenle korunan alçı çeşitlerimiz son kalitedir ve uzun ömürlüdür.

Ulubaş Yapı olarak sizlere daima en kaliteli hizmeti sunmaktayız. Sitemizi inceleyerek ihtiyacınız olan alçı çeşidini belirleyip hemen sipariş verebilirsiniz. Özenli ve korunaklı kargolama seçeneğimiz ile kaliteli teslimat sunmaktayız. Uygun fiyatta, kaliteli ürünlere sahip olmak istiyorsanız sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Yükleniyor...