Taşyünü malzemeler volkanik kayaçların içerisindeki minarelerden ve inorganik taşlardan elde edilir. Bu taşlar belirli ısılarda eritilerek elyaf haline getirilmektedir. Elyaf haline gelen taşyünü, birçok farklı alanda kullanılabilmektedir. Mantolama işlemi ise yüksek verimliliği nedeniyle taşyününün yaygın olarak kullanıldığı alanlardan biridir.
Taşyünü mantolama yaygın olarak kullanılmasına karşın üretimi oldukça zordur.
Taşyünü, inorganik malzemelerden üretildiği için bakteri gibi zararlı unsurları üretmemektedir. Çevre dostu olan bu malzeme ısı yalıtımı ve ses yalıtımı uygulamalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Binaların dış cephesinde taşyünü mantolama birçok fayda sağlamaktadır. Nem barındırmayan taşyünü, rutubet yalıtımı da sağlamaktadır. Aynı zamanda herhangi bir yangın durumunda, ısı iletkenlik seviyesinin düşük olmasıyla nedeniyle alevlerin ilerlemesini yavaşlatmaktadır.
Sağladığı faydalar nedeniyle taşyünü popüler mantolama malzemelerinden biridir. Isı ve ses yalıtımlarının yanı sıra aşırıcı sıcaklara dayanıklı olmasıyla güvenli bir malzemedir. 1000 derece üzeri sıcaklığa dayanabildiği için yangın yalıtımı malzemesi olarak da yaygın olarak kullanılmaktadır.
Genel olarak, bina çatılarında, duvarların bölmelerinde, binaların dış duvarlarında ve çelik kapılarda yalıtımı sağlamak için kullanılmaktadır.
Mantolama uygulamaları esnasında kullanılan taşyününün ölçüleri değişiklik gösterebilmektedir. Standart olarak kullanılan taşyünleri 60 santime 120 santim ebadında hazırlanmaktadır. Üretim kalınlığı ise 30 mm ile 100 mm arasında değişiklik göstermektedir. Bu ölçüler, taşyünü mantolamanın yapılacağı yere ve kullanım amaçlarına göre değişiklik göstermektedir. Levha, şilte ve dökme şeklinde farklı şekillerde de üretilebilmektedir. Bu sayede birçok farklı alanda dilendiği gibi kullanılabilir.
Taşyünü mantolama yapıldığı yerde sıcak ya da soğuk havanın iç kısımlara geçmesini engeller. Taşyünü mantolama yaparken ölçülerin, yapınıza uygun şekilde olması gerekir. Yapıya bağlı olarak farklı üretim şekilleriyle üretilmiş taşyünleri kullanılabilmektedir.
Yalıtım malzemesi olarak kullanılan taşyünü mantolamada uygulamasında öncelikle iş güvenliği şartlarının oluşturulması gerektiği bilinmelidir. Yanlış kurulmuş bir dış cephe iskelesi uygulamanın da sorunlu olmasına yol açabilir. Uygulama sırasında taşyünlerinin hava koşullarından etkilenmemesi gerekir. Bu sebeple uzun süre dış ortam şartlarına maruz bırakılmamalıdır. Nem ve rutubet riski olan yerlerde nem yalıtımı yapılmadan taşyünü mantolama işlemine geçilmemelidir.
Taşyünü mantolama öncesinde uygulama yapılacak olan yüzey kontrol edilmelidir. Harç, toz, yağ gibi yüzeysel tüm kalıntılar temizlenmeli, uygulama yüzeyi üzerindeki kabarmalar ve sıva çatlakları tamir edilmelidir.
Taşyünü mantolama uygulamasında, yapının çevresini çevreleyecek şekilde subasman profili mutlaka yapılmalıdır. Subasman profillerin ölçüsü, yalıtım levhalarının boyutlarına göre seçilmelidir. Köşe profilleri birleşim noktalarında uç kısımları 45 derece açıyla kesilmeli ve uçları arasında 1-2 mm mesafe kalacak şekilde uygulanmalıdır. Düz yüzeylerde taraklı mala yöntemiyle; eğrilikleri bulunan yüzeylerde şerit veya öbek yöntemiyle yapıştırma harcı uygulaması yapılır. Taşyünü levhalar döşenirken, aralarındaki boşluklara harç sızmamasına dikkat edilmelidir.
Taşyünü levhalar, subasman profili üzerine yatay şekilde yerleştirilir ve mastar aracılığıyla gönyeye alınır. Bu levların arasında boşluk kalmamalı, cephe kaynaklı açıklıkların köşelerine uygun şekilde dişler açılmalıdır.
Taşyünü mantolamada dübellenme işlemi, levhaların uygulanmasının ardından en az 24 saat sonra gerçekleştirilir. Kullanılacak dübellerin boyutları ve çeşitleri ise uygulamanın yapısına bağlıdır.
Taşyünü mantolamada levha üzerine açılacak delik, dübel ile aynı çapa sahip bir matkap ile gerçekleştirilmelidir. Deliğin etrafında boşluk kalması durumunda, sıva ile düzenleme yapılabilir. Levhanın her bir köşesine ve merkezine dübel uygulanmalıdır. Taşyünü levhalarda yapıştırma harcının uygulanmasına ise dübellenmeden 24 saat sonra geçilir. Hazırlanan harç çelik mala yardımıyla, donatı filesi yukarıdan aşağıya doğru yüzeye eşit miktarda uygulanır. Bu işlemde iki kat sıva uygulaması yapılmaktadır.
Uygulanan sıva harcının ve astar uygulamasının ardından 7 gün boyunca kuruma süresi bırakılır. Bu sürenin ardından ise dekoratif sıva kaplama ve boya işlemlerine geçilir. Dekoratif sıva, plastik ya da çelik mala yardımıyla uygulanır. Son olarak ise dış cepheleri boyama işlemine geçilmektedir.
Taşyünü oldukça dayanıklı ve başarılı bir ısı yalıtım malzemesidir. Taşyünü mantolama işlemi uygulandığı yapıyı uzun yıllar koruma özelliğine sahiptir. Bununla birlikte yalıtım malzemelerinin kaliteli olması ve yalıtımın doğru yapılması son derece önemli faktörlerdir.
Taşyünü mantolamaya dair yaygın olarak sorulardan biri de su tutup tutmadığıdır. Taşyünü doğal olarak su iticidir. Yağmura maruz kaldığında bu malzeme ıslakmış gibi görünmektedir. Gerçekte su yüzeyde kalmaktadır. Dolayısıyla taşyünü malzemeler suyu emmezler. Bu sayede su yalıtımı başarılı bir şekilde sağlanarak, yapıların sudan, nemden dolayısıyla korozyondan ve rutubetten korunması sağlanır.
Taşyünü montolama ömrü boyunca oldukça başarılı bir uygulamadır. Bu uygulama sayesinde birçok avantaj elde edebilirsiniz. Hem yağıştan hem sıcaklıktan hem de soğuktan rahatlıkla korunabilirsiniz. Bunun yanı sıra ses yalıtımına da büyük katkıları vardır. Yangın gibi afetlerde de bu malzemeler oldukça başarılı bir izolasyon yaratırlar.
Taşyünü mantolama fiyatları ise uygulama alanına ve malzemesine göre değişiklik gösterebilmektedir. Mantolamanın ne kadar alana yapılacağı, yapının durumu, uygulama öncesinde ne tip hazırlıkların yapılacağı fiyatların belirlenmesinde önemli faktörler olarak karşınıza çıkacaktır. Bunun yanı sıra mantolamanın ardından talep ettiğiniz sıva ve boya kalitesi de fiyatları doğrudan etkileyen faktörler arasındadır.
Siz de taşyünü mantolama materyalleri için Ulubaş’ı ziyaret edebilir, ihtiyacınız olan tüm ürünleri bulabilir, kampanyalardan faydalanabilir ve güvenli alışverişin keyfini çıkarabilirsiniz.