Su Yalıtımı Neden Önemli ve Gereklidir?

Tarih: 14.10.2022 13:14
Su Yalıtımı Neden Önemli ve Gereklidir?

Binanızda ve dairenizde yapıların ömrünü arttırmak, korozyon, aşınma ve sızıntılara karşı dirençli bir hale getirmek için yapılan tüm uygulamalara su yalıtımı adı verilir. Binaların uzun ömürlü olması için yük kaldırıcı sistemleri olan betonların aşınmalardan ve korozyonlardan korunabilmesi gerekir. Bu sebeple su yalıtım uygulamalarının yapılması önem arz eden bir gerekliliktir.

Binalarda su izolasyon çalışmaları özellikle deprem bölgesinde bulunan şehirlerimiz için çok önemli bir konudur. 2017 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan ‘Su Yalıtım Yönetmeliği’ ile bu izolasyon işlemlerinin esasları belirlenerek, bazı standartlar getirilmiştir. Yaşanan depremler nedeniyle hasar gören ve yıkılan binaların çoğunda nem kaynaklı korozyon olduğu gözlemlenmiştir. 

Bina temel alanı, çatı, teras, duvar, dış cephe, bodrum duvarları gibi birçok alana su yalıtımı yapılması gerekir. Su yalıtımı yapılmadığı takdirde binaların kullanım ömrü kısalacak ve bunun yanı sıra çeşitli sorunlar çıkarabilecektir.

Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Su yalıtımı binaların daha konforlu, sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlar. Suyun yapı malzemelerine uzun vadede vereceği zarar ortadayken, aynı zamanda en hızlı etki eden maddelerden de biridir. Su ile temas eden yapı malzemeleri, ciddi zararlar görecek ve kısa sürede ömürlerini tamamlayacaktır.

Binalarda su yalıtımı, uygulama alanlarına ve kullanılan izolasyon malzemelerine göre değişik şekillerde yapılmaktadır. Binanın dört bir yanının, yani; duvar, çatı, zemin ve dış cephenin tamamının su yalıtımı yapılması gerekir. Bu yalıtım uygulamaları uzmanlarca yapılmalıdır. 

Duvarlarda Su Yalıtımı

Binaların duvarlarında su yalıtımı, duvarlara temas eden ve sızan suların neden olduğu olumsuzlukların giderilmesi için yapılır. Bu sayede oluşacak olan çürüklerin de önüne geçilmiş olur. Duvarlara su yalıtım yapılması, binanın farklı iklim koşullarına karşı dirençli olasını sağlar. Nem ve rutubet oluşumunun önlenmesi; binanın dayanma gücünü de arttıracaktır. 

Duvarlara yapılacak olan su izolasyonunun önemi kullanıcılar tarafından doğru bir şekilde anlaşılmalıdır. Binalarda su yalıtım malzemeleri farklılık göstermekle birlikte, sıklıkla membran izolasyon uygulamaları kullanılır. Membran yapısında güçlendirilmiş polimer bulunan bir izolasyon materyalidir. Bu materyal duvarların dayıklılığını arttırırken, dekoratif açıdan da hiçbir soruna yol açmamaktadır. Su yalıtımı sızan su nedeniyle binanın taşıyıcı unsurlarının zarar görmesine engel olacaktır.

Çatı Teras Su Yalıtımı

Su yalıtım uygulamalarında en ciddiye alınması gereken alanlardan biri çatı teras izolasyonudur. Binaların çatıları, iklim koşullarından en çok etkilenen bölümlerdir. Yağışlar, rüzgarlar ve güneş ışığı gibi koşullar başta olmak üzere birçok hava olayı çatıları doğrudan etkilerler. Çatı teras yapılarında yalıtım incelikle ve özenle yapılması gerekir. 

Çatılarda su izolasyonu yapılmadığı takdirde yağmur, kar, dolu gibi yağışlarda sızıntı yaşanması oldukça muhtemeldir. Teraslarda su yalıtımı yapılmadığı takdirde ise suyu çeken yapı malzemelerinde küf, pas ve rutubet gibi olumsuzluklar yaşanacaktır. Görsel açıdan sizi rahatsız edecek olan bu durum insan sağlığı açısından da oldukça tehlikelidir. Bunun yanı sıra rutubet ve nem gibi olumsuzluklar kötü kokulara da neden olacaktır.

Zemin Su Yalıtımı

Binalarda temel su yalıtımı esnasında zemininde izolasyonun yapılması son derece önemlidir. Bu yalıtım hijyen açısından oldukça önemli faydalar getirir. Bina zemini birçok kirliliğe açık alanlardır. Bu yalıtım sayesinde temizlik rahatlıkla yapılabilir hale gelmektedir. Bunun yanı sıra kazalara karşı oldukça koruyucu olan bu malzemeler, zeminlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

Zemin yalıtım malzemeleri, her türlü zemine rahatlıkla uygulanabilir. Bu malzemelerin, zeminin suyu çekmesini ve yapı malzemelerinin hasar görmesini engelleyecektir.

Dış Cephe Su Yalıtımı

Binanın tümünde izolasyon işlemi yapılması bakımında dış cephe oldukça önemlidir. Dış cephe yüzeyinin hazırlığı yalıtım açısından özen gösterilmesi gereken bir konudur. Dış cephelerin su yalıtımı yapılırken, yapı duvarlarının en derin kısımlarına kadar kazılması ve drenaj panelleri ile kaplanmış olan membranların yerleştirilmesi gerekir. Panellerin yerleştirilesiyle, suyun dış drenaj kanallarına akması için yollar olması gerekir. Bu yollar sayesinde eğim ile suyun dışarı atılması sağlanır. 

Binalarda dış cephe su yalıtımı; binanın koruma unsurlarının su ve nem gibi zararlı faktörlerden uzak kalmasını sağlar. Su yalıtımıyla, binaların kullanım ömürleri ve değerleri de artacaktır.

Siz de binanızın bu olumsuz koşullarla karşılaşmaması ve ömrünün uzayarak, değerinin artması için bize başvurabilirsiniz. Ulubaş olarak 66 yıllık tecrübemizle, binanızın duvar, zemin, dış cephe, çatı teras bölümünde kullanacağınız tüm malzemeleri en iyi kalite ve avantajlı fiyatlarla bulabilirsiniz.

Yükleniyor...