Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
-
Listeleme

SU YALITIMI

Yükleniyor...

Su yalıtımı, bir nesnenin suya karşı dayanıklı olması veya su sızdırmaması amacıyla yapılan uygulamalar bütünüdür. İnşaat sektöründe hemen tüm projelerde su yalıtımına ayrı bir önem verilmelidir. Binalar tamamlandıktan sonra sızıntılar meydana gelirse, onarımlar için hafriyat maliyeti, tamir maliyeti, vb. pek çok maliyetle karşılaşılır. Bu tür harcamalar su yalıtım sisteminin başlangıç maliyetinden çok fazla olur. 

Su Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?

İnşaat sektöründe su yalıtımı, suyun bina yapısının çeşitli bölümlerine girmesini veya çıkmasını önlemek için tasarlanmış geçirimsiz bir bariyerin oluşturulmasıdır. Doğru su yalıtım malzemeleri kullanılarak yaşam alanlarına nem girmesini engellemek için birbiriyle uyumlu olan bir dizi entegre bileşenler seçilmelidir. Her tür su yalıtım uygulamasında ortak olan malzeme bileşenleri yapısal altlık, dolgu, membran ve yalıtımdır. 

Ulubaş olarak su yalıtımında farklı uygulama alanlarına sahip ürünler sunuyoruz. Bitümlü membranlar, çatı levhaları, süzgeçler, OSB levhalar, bant grubu ürünleri, shingle levhalar, PVC rondela, askı pimleri, İtalyan şaloma, çatı çıkış kapakları, PVC kiremit altı muşamba ve mahya bantları için geniş ürün yelpazemiz arasından ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçebilirsiniz. 

Bitümlü Membranlar

Beton başta olmak üzere suya maruz kalabilecek tüm yüzeylere su yalıtım malzemesi uygulanmalıdır. Zemindeki basınç plakaları altındaki membranlar, temelden çatıya kadar birçok alanda kullanılabilir. Yerleşik bitümlü membranlar ve modifiyebitümlü membranlar olarak iki ana grupta ele alınabilir. Etkili olabilmesi için su yalıtımı, hidrostatik basınca ve kimyasal kirleticilere maruz kalınmasını engellemek amacıyla yapının tümünü kaplamalıdır. Duvar geçişlerinde ve diğer yüzeylerde membran uygulanmazsa, su yalıtım bariyeri geçersiz kılınarak etkisiz hale gelir. 

Bitüm esaslı membranlar etkili bir su yalıtım ürünüdür. Su yalıtımında çok fazla rağbet gören bu malzeme esnek bir yapı özelliğine. Soğuk iklim hava koşulları olan bölgeler dahil olmak üzere tüm yüzeylere uygulanabilir. Çekme ve kopma mukavemeti yüksektir. Uygulanan yüzeye çok iyi yapışır ve iyi bir aderans sağlar. 

Çatı Kaplama Levhaları

Binaların dış cephesinde bir koruyucu, bir yalıtım ürünü olarak kullanılan çatı kaplama levhaları, farklı ağırlıklara, farklı malzeme türlerine ve farklı renklere sahiptir. Çatı kaplama levhaları ile yapılar olumsuz hava koşullarına karşı dayanıklı hale gelir. Ulubaş olarak Onduline levha, Onduline altı strafor, Onduline çivisi ve Onduline Mahya ürünleriyle müşterilerimize hizmet vermekteyiz.

Onduline çatı kaplama levhaları, hangarlar, garajlar, tarımsal binalar ve çok çeşitli projelerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Su geçirmezlik özellikleri, yalıtım özellikleri ve kolay uygulanabilir olması ondüline levhaları popüler hale getirmiştir. Ulubaş’ın geniş ürün yelpazesi aracılığıyla dayanıklı Ondulineçatı levhalarını, bağlantı elemanlarını ve daha birçok farklı ürünü satın alabilirsiniz.

OSB Levhalar

OSB levha (Oriented Strand Board), Türkçe ifadeyle “Yönlendirilmiş Yonga Levha”, nem ve rutubete dayanıklı, ekonomik bir su yalıtımı ürünüdür. Yapının suya dayanıklılığını artırdığı gibi mukavemet ve performans açısından istenileni verir. Bükülmeye ve bozulmaya karşı dirençlidir. Isıyla sertleştirilen yapıştırıcılar ve çapraz yönlendirilmiş katmanlar halinde tasarlanan dikdörtgen şekilli ahşap şeritlerdir. Çok yönlü bir panel olarak OSB levhalar, yapısal ve yapısal olmayan kullanımlar için tercih edilebilir.

Hafif, güçlü ve çok yönlü bir ahşap ürün olarak çatı, duvar ve zemin kaplamalarında kullanılabilir. Ayrıca prefabrik I-kirişler için ağ malzemesi ve yapısal yalıtımlı panelle için bir dış yüzey malzemesi olarak kullanılır. Güçlü, kararlı bir panel olarak nitelendirilebilir ve bükülmez. Rüzgara ve sismik yüklere karşı dayanıklıdır. 

Su Yalıtım Sistemleri ve Avantajları

Su yalıtım ürünleri seçilirken, sisteme uygun ürünlerin belirlendiğinden ve tüm su yalıtım sorunlarının gerektiği gibi ele alındığından emin olunmalıdır. Sahaya özgü sorunlar ve bina gereksinimleri de uygun şekilde dikkate alınmalıdır. Su yalıtım sistemi seçiminde doluluk, yüzey stabilitesi, uygulama kolaylığı, vb. pek çok kritere dikkat edilmelidir. Ayrıca ilk kurulum maliyeti ve zemin özelliklerine göre de ideal bir seçim yapılabilir. 

Poliüretan Esaslı Membranlar

Kullanıldığı alanlarda herhangi bir sızıntı riskini ortadan kaldırır. Su buharı geçirgen özelliğe sahiptir. Poliüretal esaslı membranlar tüm yüzeye tutunur ve yağmur suyunun haricinde farklı türde kimyasal sıvılara dayanıklıdır. Çatı uygulamalarında çok sık tercih edilir. 

Çimento Esaslı Su Yalıtım

Çimento esaslı su yalıtımında kum, organik ve inorganik kimyasallar ve silika bazlı maddeler yer alır. Toz formundaki bu yalıtım ürününde aktif bileşenler kireç ile birleştiğinde su geçirmez bir conta oluşturur. Genellikle kullanımı çok kolay olduğu için çimento esaslı su yalıtım malzemeleri tercih edilmektedir.

Sıvı Bazlı Su Yalıtım Malzemeleri

Sıvı uygulanmalı membranlar, doğrudan alt tabakaya monte edilen çeşitli sıvı bileşenler kullanılarak uygulanır. Sıvı sistemler genellikle bir astar gerektirir ve daha sonra, yüzey gerilimine neden olması için sıvı bazlı yalıtım malzemelerinin çok katlı uygulanması gerekir. Gerekli kat sayısı, malzeme tipine ve viskozitesine bağlı olarak değişebilmektedir. 

Sıcak ve soğuk polimer asflatlarla uygulanabilir. Sıcak uygulamalı sistemler özel ekipmanlarla yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılır. Belirli bir kalınlığa kadar uygulanır. Daha iyi performans için kaplama kalınlığına dikkat edilmelidir. Malzemenin katı içeriği en az %80 olmalıdır. Çatlaklar gibi düzensiz alt tabaka koşullarından kaynaklanan stres konsantrasyonunu azaltmak için gereklidir.

Tek Katlı Membranlar

Tek katlı membranlar, modifiye bitüm, etilen propilen dien monomer (EPDM), bütil kauçuk, stiren bütadien stiren (SBS) ve asfalt ve katalitik olarak şişirilmiş asfaltın ataktik polipropilen modifikasyonlarından oluşan çeşitli filmlerle kaplanır.

Sistemler, alt tabaka yüzeylerine tamamen yapıştırılır ve genellikle dikişler ısıyla kaynaklanır. Çatı kaplama uygulamalarında su yalıtımı için tek katlı kullanımı belirleyen kritik bileşenler, malzemelerin su emme kapasitesi ve zemin kimyasallarına karşı direncidir.

Termoplastik

Bir başka popüler su yalıtım malzemesi de termoplastiktir. Bu malzeme piyasadaki en ucuz malzeme olmayabilir, ancak çok sayıda fayda sunar. Örneğin, piyasadaki en güçlü su yalıtım malzemelerinden biridir. Ortalama 50 yıl veya daha fazla su geçirmezlik dayanıklılığı sağlayabilir. Birçok alternatif su yalıtım ürününe göre daha uzun ömürlüdür. Doğru şekilde ısıtıldığında, malzeme katıdan yarı katıya dönüşecektir. Bu sayede levhalar ve paneller birbirine rahatlıkla yapışabilir. Ayrıca su yalıtımı daha etkin bir şekilde sağlanır.  

PVC Su Yalıtım Membranı

Polivinilklorürden yapılmış yaygın bir çatı kaplama malzemesidir. Esas olarak çatıları su geçirmez hale getirmek için kullanılır. PVC su yalıtımı ile ilgili birçok avantajdan söz edilebilir. Suya dayanıklıdır, buhar geçirgendir ve kolay kullanım özelliğine sahiptir. Taban cam elyaf ve polyester ağ kullanılarak yapılır. Ağırlıklı olarak çatılar için kullanılsa da; tünller, yüzme havuzları ve yer altı yapıları için de tercih edilmektedir.

Modifiyeli ve modifiyesiz membranlar arasından bir seçim yapabilirsiniz. Güçlendirilmiş membranlar daha fazla suya dayanım özelliğine sahiptir. Ayrıca daha esnektir. Malzemenin yırtılması söz konusu değildir. PVC’yi diğerlerinden ayıran bir diğer özellik de montajının kolay olması ve uzun ömürlü olmasıdır.

Yükleniyor...