OSB levha, rutubete karşı dayanıklı materyallerden üretilen ahşap malzeme olarak bilinir. Genelde yapı sektörünün olmazsa olmaz parçası olan bu ürünler ara bölme duvarlarda, çatı kaplamasında, yapıların çevre emniyetinin sağlanmasında ve zemin alçaltma ya da yükseltmesinde çok sık tercih edilir. Çok popüler olan OSB levha fiyatı da aslında son derece uygundur.
Montajı kolay olan OSB levha çeşitleri, hayal dünyanızda yer alan dekorasyon fikirlerini sınırlamaz ve biraz düzensiz olan yapısal yüzeyi rahat bir şekilde uzun süre kullanım için oldukça uygundur.
OSB panolarının dayanıklı ve uzun yıllar hizmet verebilmesi için, OSB palaskasının çevreden gelen olumsuz faktörlere karşı kuvvetli olması gerekir. Bunun en sağlıklı yolu OSB levhaları uygun bir şekilde boyamaktır. OSB plakalarının nasıl boyandığı, vernik ve boyanın kullanım tekniklerini, derzlerin sağlıklı bir şekilde işlenmesini ve plakasının yüzeyinin boyama stili hakkında bilgilere bu içerikten ulaşabilirsiniz.
Boya malzemelerinin çeşitlilik anlamında çok fazla olduğu yapı sektörünün, OSB için boya seçeneğine göz atıldığında, bu malzemelerin bir takım özelliklerine dikkat etmek işinize yarayacaktır. Bazı boya çeşitleri, malzemeler arasında yer alan zayıf yapışmadan dolayı OSB levhasının yüzey kısmına çok fazla yapışır.
Bunun esas nedeni ise OSB plakaların ilk etapta reçinelerle doygunluğa ulaşmış olması ve boyayı istenilen verimlilikte emmemesidir. Bu yüzden OSB boyama için suda çözünür ve su bazlı boya malzemelerinin kullanılması pek tavsiye edilmez. Polimer bazlı formülasyonlar veya akrilik boyalar kullanılmalıdır.
OSB yani yönlendirilmiş levhalar, yapısal olarak oldukça belirgin bir dokuya sahiptir. Plakasının yüzey kısmının pürüzlü ve düzensiz olması, boya yapıldığı zaman fazladan boya harcanmasına neden olur. Bu sebeple boya işlemine başlamadan önce OSB panellerde ön hazırlık yapılmasında fayda vardır.
Bu anlamda en kötü etkilenen OSB levhaları, bir yıldan fazla zaman sokakta kalmak zorunda olan ve zaman içerisinde kaplamalarla korunmamış levhaların boyanmasıdır. Ultraviyole radyasyondan ve nemin etkisinden korunmamış OSB levha, yüzey kalitesi bakımında büyük hasar almış olarak karşınıza çıkar.
OSB levhalar için özel olarak üretilen boya çeşitleri bile bu yüzeylere tam anlamıyla uyum sağlayamaz. Bu durumda verimli boyama elde edebilmek için OSB levhanın yüzeyinin öğütlenmesi, antiseptikle işlenmesi ve temizlenmesi elzemdir.
OSB levha için dış mekânda kullanıma uygun boya seçmeniz gerektiğinde, boyanın ultraviyole radyasyona karşı özel içeriklere sahip olduğundan emin olmanızda fayda vardır. Aksi bir durumda levha güneş ışığının etkisi altında kaldığından, yüzey kısmı çok çabuk tabakalaşır ve bu durumda ürünü yeniden boyamak gerekecektir.
OSB levhayı dışarda boyama tekniklerini iyice öğrendikten sonra, ahşap yüzeyler için özel olarak tasarlanan polimer bazlı boyaları kullanmanızda fayda vardır. Bu ürünler taban kısmını ultraviyole radyasyondan, yağıştan iyice korur ve pürüzlü yüzey kısmına tam anlamıyla otururlar.
OSB levhaları boyamadan önce yapmanız gereken işlem, levhaya bir kat boya uygulamadan önce yüzeyi hazırlamaktır. Yüzeyi iyice düzleştirip ardından astar uygulamak, uzun vadede sağlamlık için gereklidir.
Çatı kaplama malzemesi olan OSB levhaları boyamadan önce, üreticinin verdiği tüm talimatları izlemelisiniz. Tek bir renkle sürekli olarak renklendirme işlemi, OSB levhasının etkileyici yapısını başlatır ve nemin yüzeye iyice nüfuz etmesini önler.
Ayrıca OSB levhayı dış mekânda değil ev ortamında boyamak zorunda kaldığınızda, çevresel gereksinimleri iyice analiz etmeden işe başlamak doğru değildir. Özellikle polimerlere dayanan vernikler, kompozisyonlar insan sağlığına zaman zaman zararlı olabilmektedir.
Ev ortamında OSB levhayı boyamak istiyorsanız ve bu ürünlerin doğal dokusunu korumasını hedefliyorsanız, tasarımcıların sunduğu en popüler firiklere mutlaka göz atmalısınız. İstenilen gölgeyi ürüne kazandırmak için, leke veya patina etkisi kullanılabilir. Ardından levhanın yüzeyini vernikleyip poliüretan ya da vinille kaplayabilirsiniz.
Akrilik boya evde levha boyanırken oldukça uygun bir boya türüdür. Yüzeyi düzleştirilen levha, kaplama tonuyla eşitlenmiş olur.
Bazı levha üreticileri OSB levhaların masmavi kullanımına müsaade ederler. Bu kaplamalar OSB levhaların genellikle dış dekorasyon kısmında kullanılır ancak bu durumda Ultraviyole ışınlarına dayanım özelliğine dikkat etmek gerekir. OSB levhaların otantik dokusu, sır boyaların dekoratif anlamda kattığı olumlu etki göz önünde bulundurduğu takdirde, farklı renk tonlarında birbirinden çekici yüzeyler elde etmek çok kolaydır.
OSB levhaları boyamadan önce ürünü ne kadar çok hazır hale getirirseniz, boya ve kaplama o kadar istediğiniz verimlilikte olacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken OSB panel kurulmadan önce boyamamaktır. Çünkü çarpmaları parlatmak ve eklemleri ayarlamak gerekebilir. Bu nedenle önceden hazırlanmış bir OSB levhasını boyamak daha uygun olacaktır.
Farklı model ve tasarımlarla üretilmiş OSB levha çeşitleri, yapı sektöründe her ihtiyacınıza karşılık niteliğinde üretilen fonksiyonel ürünlerdir. Bununla beraber zevkinize göre boyadığınız plaka görsel anlamda oldukça estetik bir duruşa sahiptir.
OSB levha fiyatları çeşitliliğe ve kullanım alanına göre değişkenlik göstermektedir. Levhanın modeli, boyutu, özellikleri ve hangi tür boya ile boyanacağı fiyat konusunda farklılaşmaya neden olabilen bazı faktörlerdir.
Sizde hem dokusu hem kullanım kolaylığıyla her alanda kullanılabilen OSB levha çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, Ulubaş ile hemen iletişime geçebilirsiniz. Firmamız beklenti ve ihtiyaçlarınızı en doğru şekilde analiz edip, tüm üretimlerini bu doğrultuda gerçekleştiren profesyonel bir firmadır. Kaliteli ürünleri sayesinde uzun yıllar kullanım rahatlığını yaşayabilirsiniz.
Bu sayede yapınızı nitelikli malzemeler sayesinde olumsuz şartlardan korurken, bütçenize uygun seçeneklerle uygun fiyatlara kaliteye sahip olabilirsiniz. Yalıtıma dair her şey için Ulubaş’ın uzun yıllara dayanan özverili çalışma tecrübesine güvenin. Hem şık hem sağlam yapılara tek tıkla sahip olun.