Isı Yalıtım Malzemelerinin İç Yapısı

Tarih: 14.10.2022 14:01
Isı Yalıtım Malzemelerinin İç Yapısı
Isı Yalıtım Malzemelerinin Genel Özellikleri Nelerdir? Isı Yalıtım Malzemelerinin İç Yapısı Nasıldır? Tüm Detaylarıyla Kaleme Aldık.

Isı malzemeleri, binaların enerji performansını önemli ölçüde etkilemektedir. Isı yalıtım malzemeleri kalınlığı düşük, yüksek ısı dirençlerine sahip malzemeleri kapsamaktadır. Diğer yalıtım malzemelerine göre ısı iletim katsayısı düşüktür. Bu, aralarındaki en büyük farktır diyebiliriz. Isı iletim katsayısı, birim kalınlıktaki malzemelerin birbirlerine paralel olan iki yüzeylerinin de sıcaklık farkının 1°C olduğu durumlarda taşınım yoluyla ısı transferi gerçekleşen enerji miktarını belirtmektedir. Isıl iletkenlikleri katsayısı düştüğü zaman tam tersi, ürünün yalıtım özelliği artmaktadır.

Yapı malzemelerinde, dışa kaçan ısı miktarını mümkün olan minimum miktara indirmek veya ısı iletim direncini arttırmak amacıyla  TS 825 ve Alman DIN 4106 normlarına göre kullanılmaktadır. Bu normlara göre ısı iletim katsayısı 0.060 kcal/mh °C değerinin altında olan malzemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu malzemelere ısı yalıtım malzemesi denilmektedir. 0.60 kcal/mh °C nin altında olan malzemeler ısı yalıtımı için idealdir.  Söz konusu değerin üzerinde olan malzemeler ise yapı malzemesi olarak belirtilmektedir.

Isı Yalıtım Malzemelerinin Genel Özellikleri Nelerdir?

  • Tercih edilen ısı yalıtım malzemesinin ısı iletim katsayısının mümkün olduğunca düşük olması
  • Yanıcı özelliğe sahip olmamaları
  • Çürümelere karşı dayanıklı olmaları
  • Kokusuz olması
  • Hafif olması
  • İnsan sağlığına zarar vermeyecek özellikte olması
  • Dayanıklı ve uzun ömürlü olması
  • Böcek ya da bakterilerin yaşamasına elverişli olmaması
  • Suyu ve nemi absorbe etme özelliği ısı yalıtım malzemelerinin özellikleri arasındadır.
  • Isı iletim katsayısı 0.060 kcal/mh °C değerinin altında olması

Isı Yalıtım Malzemelerinin İç Yapısı Nasıldır?

Isı yalıtım malzemelerinin iç yapısını 5 başlık altında toplayabiliriz. Bunları; taneli yapı, lifli yapı, hücreli yapı, reflektik yapı ve ısı yalıtım malzemeleridir.

Tanecikli Yapıya Sahip Isı Yalıtım Malzemeleri

Bu kategoride bulunan ısı yalıtım malzemeleri tanecikli bir yapıya sahip olduğundan içerisinde hava kabarcıkları da yer almaktadır. Bu hava kabarcıkları düzensiz olduğu için, ısı transferini en aza indirmektedir.

Lifli Yapıya Sahip Isı Yalıtım Malzemeleri

Lifli yapıdaki malzemelerde lifler arasında hava kanalları genişlik ve sayı açısından düşük yoğunluğa sahiptir. Mevcut lifler arasında oluşmakta olan hava tabakaları taşınım oluşturacak ısı transferlerine karşı direnç oluşturmaktadır. Ve oluşan bu direnç ısı transferini en aza indirgemektedir.

Hücreli Yapıya Sahip Isı Yalıtım Malzemeleri

Hücreli yapıya sahip olan ısı yalıtım malzemeleri de taşınım yolu ile ısı transferini mümkün olduğu kadar aza indirgemeyi amaçlamaktadır.

Reflektif Yapıya Sahip Isı Yalıtım Malzemeleri

Reflektif yapıdaki ısı yalıtım malzemelerinin yutma katsayısı düşüktür. Bu sayede ısının büyük bir kısmını geri yansıtma özelliğine sahiptirler.

Isı Yalıtım Malzemeleri

Tanecikli, liftli, hücreli ve reflektif yapıdaki malzemelerinden iki ya da ikiden fazlasının bir araya gelmesiyle ısı yalıtım malzemesi oluşmaktadır. Ulubaş Yalıtım’da bu tüm özellikleri içerisinde barındıran ısı yalıtım malzemeleri bulabilirsiniz.

Isı Yalıtımında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Isı yalıtımı için kullanılan malzemeler arasında, EPS levha, XPS levha, Taşyünü, Camyünü ve askı pimleri bulunmaktadır.

Eps Levha

Eps levha yani genleştirilmiş ısı yalıtım levhası , polistren sert köpük bir malzemeden üretilmiştir. Buna ayrıca strafor da diyebiliriz. Isı yalıtım malzemelerinin içerisinde hem ekonomik hem de çevre dostu olan bir üründür. Kullanımlarda yüksek performans alınan Eps levha ne kadar kullanılırsa yalıtım oranı da o kadar artmaktadır. Üstelik Eps levhalar, genş kullanım alanlarına da sahiptir.

Xps Levha

Xps levha, bir diğer deyişle Extrude polistren ısı yalıtım levhası. Polistren, sert köpüğün banttan çekilmesiyle üretilmektedir. Homojen bir hücre yapısına sahiptir. Su almayan ve nemden etkilenmeyen bir yapıya sahip oldukları için, diğer ısı yalıtım malzemeleriyle karşılaştırıldığında biraz daha fazla önemli bir yere sahip olduklarını söyleyebiliriz. Ham maddesi polistrendir. Kullanılmakta istenildiğinde, dilediğiniz kalınlıkta çekilebilir.

Taşyünü

Taşyünü, ergimiş haldeki camın farklı yöntemler kullanılarak lif şekline getirilmiş halidir. Hammaddesi silis kumu olmak üzere bakalitli ve bakalitsiz çeşitleri bulunmaktadır. Taşyünü suyla temas etmeyen yüzeylerin ve üstünde gezilemeyecek gibi olan çatı aralarının yalıtımı için kullanılmaktadır. Buna rağmen yine de oldukça işlevsel bir maddedir. Birçok farklı alanda da kullanılabilmektedir. Sadece ısı yalıtımında değil, ses yalıtımında da kullanıldığında başarılı sonuçlar vermektedir. Sıcaktan ya da rutubetten etkilenmeyecek bir ısı yalıtım malzemesidir.

Askı Pimleri

İzolasyonda kullanılan aski pimleri izole çiviler ya da opim çivisi olarak da bilinmektedir. Askı pimleri, diğer ısı yalıtım malzemelerinden olan Xps taşyünü, eps, camyünü gibi ısı levhalarının düşeyde kalmasını sağlamaktadır. Yani ekstra bir ekipman kullanmamak için izolasyon malzemelerini daha kolay monte etmek için kullanılmaktadır.

Binanıza ısı ya da su yalıtımı yaptırmak istiyorsanız ihtiyacınız doğrultusunda hangi malzemeye gerek duyduğunuzu birlikte belirleyebiliriz. Her malzemenin kendi içinde değişik ısıl iletkenlik değerleri olduğu için ihtiyacınız belirlendikten sonra ona göre kullanılacak malzemeye karar verilmektedir. Isı yalıtımında kullanılacak olan malzemeleri seçerken hem binanızın durumu hem de bulunduğunuz bölgenin coğrafi konumu da göz önüne alınmaktadır.

Isı yalıtımı için en iyi ve uzun ömürlü malzemeleri Ulubaş Yalıtım’da bulabilirsiniz. Gerek iç cephe ısı yalıtımı, gerek dış cephelerin ısı yalıtımı için en doğru yerdesiniz. Ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için ekibimizle iletişime geçebilirsiniz. Uzman ekibimizin sizi en iyi şekilde yönlendireceğinden ve size memnuniyetle yardımcı olacağından emin olabilirsiniz. Web sitemizdeki iletişim bilgilerimiz altından bize kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin, hatta Dünya’nın neresinde olursanız olun ürünlerimizi sizlerle en kısa sürede ulaştırmaktayız.

Ulubaş Yalıtım olarak satış öncesi ve satış sonrası desteğimiz her zaman mevcuttur. Kaliteye, en uygun fiyat seçenekleri ile sahip olmak için siz de Ulubaş Yalıtım’ı tercih ederek, işinizi şansa değil, emin ellere bırakabilirsiniz.

Yükleniyor...