Geotekstil, sentetik kısa ipliklerin iğneleme tekniği ile mekanik olarak bir araya getirilmesi ile üretilen, dokusuz bir üründür. Dokunmamış geotekstil ürünlerde hav ve çözgü oluşmaz. Mukavemet, ipliklerin birleştirilmesi ve ısıl işlem uygulamalarıyla temin edilir. Geotekstil keçe, temel elemanlarla veya toprak, koşu zemini veya herhangi bir farklı jeoteknik malzeme ile birlikte kullanılabilir.
Geotekstiller, polipropilen veya polyesterden yapılmış, geçirgen bir sentetik tekstil malzemesi olarak tanımlanabilir. Geotekstiller, çeşitli inşaat, kıyı ve çevre mühendisliği yapılarında filtrasyon, drenaj, ayırma ve koruma uygulamalarında uzun bir kullanım geçmişine sahiptir.
Temel olarak toprakla ilişkili birkaç farklı uygulamada kullanıldığında, jeotekstillerin gerçekleştirdiği 5 temel işlev vardır:
Geotekstil kumaşlar uzun süredir inşaat ve peyzaj endüstrilerinde kullanılmaktadır ve zemini stabilize ederek, site drenajını ve filtrasyonunu geliştirerek, agregaları ayırarak ve uygulanan yükleri yayarak iz bırakmaktadır. Projeniz için doğru jeotekstil kumaşı belirlemek, alınacak verimi en üst düzeye çıkarmanızı saplar. Örgülü geotekstiller ve örgüsüz geotekstiller olarak iki ana gruba ayrılır.
Tahmin edilebileceği gibi, dokuma (örgülü) geotekstiller, liflerin bir dokuma tezgahında karıştırılması ve dokumasıyla tek bir uzunluk oluşturacak şekilde üretilir. Sonuç, onları yol yapımı ve otoparklar gibi uygulamalar için mükemmel bir uyum sağlayan, aynı zamanda zemin mekaniğinde sorunların üstesinden gelmek için oldukça iyi donanımlı kılan güçlü bir üründür. Örgülü jeotekstiller UV bozulmasına direnecek ve uzun vadeli uygulamalar için uygun olacaktır.
Örgülü geotekstiller, bir malzemenin gerilim altında kırılması gereken direnç olan çekme mukavemeti ve gerinim ile ölçülür.
Dokunmamış (örgüsüz) geotekstiller, uzun veya kısa liflerin iğneleme yöntemiyle veya diğer yöntemlerle birbirine dolanmasıyla üretilir. Daha sonra geotekstilin mukavemetini daha da artırmak için bazı ek ısıl işlem uygulanır. Bu üretim süreci ve geçirgen özellikleri nedeniyle, örgüsüz jeotekstiller genellikle drenaj, ayırma, filtrasyon ve koruma uygulamalarında en iyi şekilde kullanılır. Dokunmamış kumaşlar ağırlıkla ifade edilir ve his ve görünüm açısından daha çok keçeye benzer.
Örgüsüz geotekstil ürünleri zemin stabilizasyonunda, alt temel malzemesinin, katmanlarının ve diğer malzemelerin ayrılması veya drenaj ve filtrasyon amacıyla kullanılır.
Otoyollarda, spor tesislerinde, tarım alanlarında, bahçe teraslarında, havaalanlarında, katı atık depolarında, demir yollarında, sulama kanalı ve barajlarda, kıyı koruma ve izolasyon alanlarında, maden sahalarında, sanat yapılarında şu tür amaçlar için kullanılabilir:
Isıl işlem uygulanan bu ürünler, aynı ağırlıktaki ürünlere göre daha fazla mukavemet değerleri sunarken, daha az uzama elde edilir. Çok daha küçük depolama alanı gerektiren bir tekstil ürünüdür. Hem beyaz hem de renkli olan geotekstil çeşitleri %100 saf iplikten üretilmektedir. Geri dönüştürülmüş malzeme kullanılmamaktadır. Ürünler 50 gr/m2 ile 1000 gr/m2 arasında değişen yüzey ağırlıklarında üretilebilmektedir.
Çok farklı uygulamalarda kullanılan geotekstil ürünleri, aşağıdaki alanlarda da kullanılabilir:
Yapısı gereği geotekstil ürünleri, suyun her iki yönde de hareket edebilmesine imkan tanır. Gerek örgülü gerekse örgüsüz geotekstil ürünlerinde bu durum geçerlidir. Malzemenin gözenek ve geçirgenlik özelliğine bağlı olarak, geotekstil ürünleri drenaj suyunun yanal akışına izin verebilir. İnşaat ve diğer sektörlerde dikey ve yatak olarak uygulanabilir.