Çatı Kaplama Malzemeleri

Tarih: 26.09.2022 18:05
Çatı Kaplama Malzemeleri

Sert ve şiddetli yağmurlar ve zor iklim şartları nedeniyle çatınızda su birikebilir ve çatıdaki mevcut çatlaklardan sızarak binanıza zarar verebilir. Sonuç olarak duvarlarda küf ve nem oluşabilir. Daha da ileri aşamada binanın ahşap bileşenleri çürüyebilir. 

Çatınızı su geçirmez hale getirerek, yaşam alanlarınızın nemden zarar görmesini engelleyebilirsiniz. Çatınız ister düz ister eğimli olsun, doğru çatı su yalıtımı uygulamalarıyla binanızı koruyabilirsiniz. 

Çatı Su Yalıtımı Nedir? 

Çatı sistemini su girişine ve geçişine karşı korunaklı hale getirerek, hidrostatik basınç altında suyun sızmasını önlemek için çatı yüzeyine yapılan uygulamalara çatı su yalıtımı denir. Çatıların uygun şekilde su yalıtım malzemeleri ve uygulamaları kullanılarak, su veya diğer herhangi bir sızıntının yaşam alanlarına girmesini önlemek, çatı su yalıtımında temel amaçtır. 

Geleneksel su yalıtım sistemleri, su yalıtım membranlarının uygulanması prensibine dayanır. Genellikle suyun geçişini engelleyen fiziksel bir bariyer görevi gören bitüm, TVC, vb. suya dayanıklı malzeme katmanlarını ifade eder. Fakat etkili bir su yalıtım sistemi, membranların uygun şekilde uygulanmasına bağlıdır. Aksi takdirde su hala bina yapısından sızmanın bir yolunu bulabilir.

Beton ve düz çatılar, konut, ticari veya endüstriyel binalarda beton, ahşap, düz, eğimli veya farklı türde bir çatı yapısı su geçirmez hale getirilmelidir. Doğru su yalıtımı ve ısı yalıtımı uygulamaları ile çatılar korunmalıdır. 

Çatı Su Yalıtımının Önemi

Yapıların çatıları, değişen iklim ve hava koşulları nedeniyle etkilenebilecek ilk yerdir. Zamanla çatı yüzeylerinde ve bağlı duvarlarda çatlaklar oluşabilir ve su sızıntısı büyük bir probleme dönüşebilir. Bu çatlaklar yoluyla su yavaş yavaş y apının içine sızar ve yapının içine yayılır, estetik çekiciliği bozar ve yapısal gücü zayıflatır. Yapılarınızı su sızıntısı tehlikelerinden korumak için çatılarda su yalıtımı yapılmalıdır.

Çatı Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Sızıntıların yaşam alanlarına girmesini ve mülkünüze zarar vermesini engellemek için çatının türüne ve bütçenize göre doğru bir seçim yapmalısınız. Bitümlü bir malzeme veya poliüretan köpük uygulaması yapabilirsiniz. Çatınız için hangisinin en iyi olduğunu belirlemek için her birinin avantajlarını ve dez avantajlarını göz önünde bulundurmak önemlidir.

Yüzey Temizliği

Yüzeyin temizlenmesi, çatı su yalıtımının ilk aşamasıdır. Alt tabakayı temizlemek için basınçlı suyla yıkayın ve yapışmayı tehlikeye atabilecek kalıntıları, tozu veya yağı çıkarın. Ayrıca çatıyı su hasarına karşı direncini etkileyen kusurlar açısından da inceleyebilirsiniz.

Yüzeyin Astarlanması

Membranın yapışmasını arttırmak için yüzeye bir astar uygulayın. Astarlar ayrıca bitümenli yağların membrana akmasını da önleyebilir. Usta astarı uygulamadan önce yüzeyin kuru olduğundan emin olur. Kurutma işlemini hızlandırmak için farklı türde ateşleme sistemi kullanılabilir.

Çatının Ayrıntılarının İşlenmesi

Membranları uygulamadan önce tüm bileşenleri işlemden geçirmelisiniz. Bu ayrıntılar, iç ve dış köşeleri, duvardan zemine köşeleri, boruları, havalandırmalar ve drenajlar gibi geçişleri içerir. Güçlendirici kumaşı sıvı membrana gömün veya yanıp sönen dereceli bir sızdırmazlık maddesi kullanın. Tedavi katını uygulamadan önce malzemeleri sertleştirdiğinizden emin olun.

Membranların Uygulanması

Bazı sıvı membranların kurulumdan önce altlarında kumaş takviye matları gerekir. Uygulama, yüzey gözenekliliği, sıcaklık ve atık, sıvı membranın tüketim oranını etkiler. Sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, binanızı daha serin tutabilecekleri için granül uygulamak isteyebilirsiniz.

Çatının İncelenmesi

Çoğu projede, ustanın uygulamayı her aşamada incelemesi gerekir. Astarın kapsamını, detay işlemlerini ve uygulanan kaplama miktarını kontrol etmelidir. Doğru miktarda kullandıklarından emin olmak için uygulama sırasında yaş film kalınlığını göz önünde bulundurmaları gerekir.

Çatı Su Yalıtım Malzemeler Nelerdir?

Bitümlü Membran Çatı Su Yalıtımı

Yapışkan organik sıvıların bir karışımı ile asfalttan yapılmış bitümlü bir membran levha, düşük eğimli bir beton çatı için su geçirmezlik maddesi olarak mükemmel bir performans sergiler. Kurulum işlemine başlamadan önce teknik özellikleri ve güvenlik talimatlar dikkatlice incelenmelidir. Torçla uyguladığınız için, kurulum sırasında yangın önleme ve güvenliği göz önünde bulundurarak, tüm yanıcı nesneleri sahadan uzaklaştırmanız gerekir.

Uygulama işlemi sırasında bitümlü su yalıtım örtülerini açın ve yüzeye sıkıca yerleştirin. Kendinden yapışkanlı bir ürün kullanabilir veya membranı bir kaynak makinesi ile yüzeye yapıştırabilirsiniz. Bitümlü su geçirmez membran tabakası, çatıya su sızmasına karşı koruma sağlar. Ardından, giderlere yeterli su akışını sağlamak için dolgu malzemesinin üzerine kiremit ve membran uygulanır.

Bitümlü membran çatı su yalıtımının avantajları:

  • UV ısısına dayanıklılık: Bitümlü membran su yalıtımı, sıcak ve güneşli iklimlerde bütünlüğünü kaybetmez.
  • Yüksek uzama yüzdesi: Çoğu membran, yapısal hareketlere uyum sağlamak için %150 uzamaya sahip olmalıdır, bu nedenle çatlaklar oluşsa bile çatınızı koruyacaktır.
  • Mükemmel esneklik: Bitümden yapılmış bir levha serildiğinde herhangi bir şekli alacak kadar esnektir. Yüksek esnekliğe sahip olduğundan sert havalarda çatlama, ezilme ve kırılma yapmaz.
  • Kimyasallara karşı direnç: Bu tür su yalıtımı, döküntü veya fabrika kimyasallarının varlığında bozulmaz.
  • Delinmelere ve yorgunluğa karşı direnç: Membrana önemli bir kuvvet veya ağır nesneler etki etsin, yırtılmaya ve kırılmaya dayanacak yüksek bir gerilme mukavemetine sahiptir.
  • Mükemmel nefes alabilirlik: Bitümlü membran su yalıtımı, suyu ve buharı ticari binanızdan uzak tutar.
  • Maliyet etkinliği: Bitümlü levhaların montajı, ticari bütçenize uyma eğilimindedir. Uzun süre dayandığından, sık sık değiştirmenize gerek yoktur.

Poliüretan Sıvı Membran Çatı Su Yalıtımı

Poliüretan sıvı membran, özellikle öngörülemeyen hava koşullarında düz çatınızı su geçirmez hale getirir. Çatı ustaları bunu bir mala, rulo veya sprey kullanarak ince bir kaplama veya astar ve üst kaplama ile bir çatıya uygular. Çatınıza poliüretan sıvı uygularken ellerinize, gözlerinize ve ağzınıza koruyucu ekipman taktığınızdan emin olun.

Poliüretan sıvı membran çatı su yalıtımının avantajları:

  • Kurulum kolaylığı:  Uygulama süreci genellikle bir gün sürer, bu nedenle hızlı bir şekilde su geçirmez bir çatıya sahip olabilirsiniz.
  • Su geçirmez conta:  Poliüretan sıvı membran su yalıtımı derz oluşturmaz, bu nedenle suyun içinden sızması için daha az yer vardır.
  • Yüksek uzama yüzdesi:  Poliüretan sıvı membran, binanın doğal yer değiştirmesine uyum sağlamak için %280'e kadar esner. Yüksek binalar veya çelikten yapılanlar yer değiştirebilir.
  • Mükemmel esneklik:  Diğer malzemelerden daha esnektir, bu nedenle bina hareket ederken çatlaklara karşı daha dirençli olabilir. Bu malzeme kesintisiz bir su yalıtım membranı sunar. Tüm kılcal boşlukları doldurur, emiciliği azaltır ve yüzeyini sertleştirir.

Çatı Su Yalıtımının Faydaları

Yapı Dayanıklılığını Geliştirir

Çatılarda nem ve küflenme gibi olumsuzluklar giderilmezse, yapının gücü zamanla azalır. Etkili bir çatı su yalıtım uygulaması ile çatınızın ve yapınızın dayanıklığı artar.

Onarım Maliyetini Düşürür

Çatı su yalıtımı, sık onarımların maliyetini azaltarak uzun vadede iyi miktarda para tasarrufu sağlamaya yardımcı olur.

Enerji Verimliliğini Artırır

Ulubaş su yalıtım çözümleri, çatıda etkili bir yalıtım sağlar. Sonuç olarak enerji maliyetlerini düşürerek enerji verimliliğinin artmasına yardımcı olur.

Yaşam Alanları Daha Sağlıklı Hale Gelir

Çatıdan su sızıntısı yapınızın farklı bölümlerine ulaşarak iç mekan havasının kalitesini etkileyebilecek küf ve nem oluşumuna yol açar. Sonuç olarak, hırıltı, göz enfeksiyonu, solunum sorunu, öksürük ve cilt tahrişi gibi yer sakinleri için çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Çatı su yalıtımı yaptırmak, bahsedilen sağlık sorunlarının başlamasını önlemeye yardımcı olur.

Beton Çatı Su Yalıtımı

Beton çatınıza izolasyon yaptırmak istiyorsanız önceliğiniz su izolasyonu olmalıdır. Beton çatılar yağmur sularına doğrudan maruz kalır. Düz olan beton çatılarda, suyun yalıtımı ve drenaja doğru yönlendirilmemesi, su birikmelerini meydana getirir. Bu da yapıda meydana gelen çatlaklardan su sızmasına neden olur. Çatlakların suya karşı yalıtılmamış olması durumunda yapının taşıyıcı ve destek unsurlarına su sızması anlamına gelir. Bu su korozyona neden olarak yapının ömrünü kısaltır. Yapıların korozyona karşı korunması için yalıtımın gerçekleştirilmesi çok önemlidir.

Suyun betonarme yapıya sızması, birçok soruna yol açarken, iç mekana sızması da boya ve tavan gibi yüzeylerin zarar görmesine neden olur. Bunun yanı sıra küf ve mantar gibi problemler de ortaya çıkabilir. Binanın ömrünü uzatmasının yanı sıra, insan sağlığının korunması bakımından da beton çatılara su yalıtımının gerçekleştirilmesi gerekir. Bununla birlikte su yalıtımı, aynı zamanda ısı yalıtımına da birçok olumlu katkı sağlayacaktır. Hem düz hem de eğimli beton çatılarda su yalıtımının yapılması, yapının uzun ömürlü olması ve insan sağlığı açısından zorunluluktur.

Beton çatı su izolasyonunda yaygın olarak tercih edilen malzemelerden biri membrandır. Bitümlü membran UV ışınlarına karşı dayanıklıdır ve sıcak iklimlerde bütünlüğünü kaybetmemektedir. Bunun yanı sıra oldukça esnek bir malzeme olduğu için kırılma da yaşamamaktadır. Maliyet olarak da son derece uygun olan membranlar uzun yıllar boyunca su sızdırmazlık özelliklerini korur. Bunun yanı sıra çatı yalıtımında kullanabileceğiniz birçok farklı yalıtım malzemesi bulunduğunu da unutmamalısınız.

Yükleniyor...